PDA

Pogčedajte punu verziju : Kvalitet seminara

ZoranM
07. 12. 2008., 22:01
Iako možda ova tema nije direktna sa e-learningom, volio bih da čujem vaša iskustva sa seminara. U katalogu postoji veliki broj seminara, a znam da još toliki broj nije ušao u katalog. Škole po logici jure te seminare zbog akreditovanih časova, ali bio sam na nekoliko takvih seminara i mnogo se razočarao.
Kakva su vaša iskustva? Nadam se da se autori seminara neće uvrediti (evo ja neću :) ) što ćemo možda spomenuti njihove seminare u dobrom ili lošem kontekstu ali valjda je i njima bitno da dobiju pravu evaluaciju a ne onu formalnu koju dobiju na kraju seminara.
Pa krenite ...

goranns
08. 12. 2008., 10:18
Odlično pitanje kolega, mada ja bi pre raspravljao o kvalitetu Obaveznih seminara a ne onih izbornih. Kada već jurimo sate stručnog usavršavanja jedan od uslova je da imamo 6o sati obaveznih seminara.

Izborni seminar je stvar izbora ako već platim, ili mi neko drugi plati ove sate da ih odslušam sam sam birao. Neko će pomisliti da za svoje pare mogu da biram i shodno tome očekujem kvalitet. I taj neko je u potpunosti u pravu.

U prosveti sam 20 godina, u prvih 12 godina je bio totalni mrak, nisu uopšte postojali seminari, i ovako nazovi loši su veliki napredak. Kada se osvrnem unazad i pomislim šta bih dao da je neko mogao da me uputi u ''tajne zanata'', a sada postoje seminari za pripravnike, za razredne starešine, za ovladavanje komunikacijskim veštinama i sl. Sada nije teško biti početnik, kada vam daju sve pripremljeno.

Po meni ne postoje loši seminari. Verujem da ni autorima seminara nije lako sa nama jer svi smo mi različiti.

Nemam prevelika očekivanja od seminara pa shodno tome nema ni razočarenja. Uvek cenim pre svega svoje vreme koje sam ''potrošio'' slušajući seminar, zatim cenim vreme i trud autora - organizatora seminara.

Petra
08. 12. 2008., 14:45
Otkad radim (deset godina) posećivala sam mnogo toga gde sam mogla da više naučim o onome čime se bavim. Tada se to nije tako zvalo i tražilo kao danas, ali upravo kao pripravniku, sve me je zanimalo i smatrala sam da je važno čuti i nešto drugo. Sada je došlo vreme da 'moramo' imati tih famoznih 100 sati. Lično mislim da je ideja odlična. Svi treba da se usavršavamo i da učimo što više jer činjenica je da sve napreduje i menja se, pa tako i mnogo toga u vezi sa našim poslom. Žao mi je kad čujem da ima kolega koji misle da su sa dobijenom diplomom naučili sve o svom poslu.
A šta mislim o ovim današnjim seminarima? Sate uredno imam, a i preko toga, ali je stvar u tome što na prste brojim kvalitetne seminare. Pod takvim smatram sve one čije znanje već od sutra maltene mogu primeniti ili one na kojima sam se podsetila davno učenih stvari. Takvih je, nažalost, malo. Slažem se da smo svi različiti i da imamo različit pristup ovoj tematici, ali mislim da mnogo toga zavisi od samih organizatora seminara. Doduše, i na takvim seminarima naučimo nešto - kako ne treba raditi pri obraćanju širem auditorijumu.
Mislim da svi zaboravljaju najveću korist od ovih seminara, a to je upoznavanje drugih kolega i razmenjivanje mišljenja i iskustava sa njima. Mnogo sam toga baš naučila zahvaljujući pauzama na seminarima. Nekako se učaurimo u svoje okruženje i ovaj vid komunikacije nam nekako promakne, a od velike je koristi.
Žao mi je što je od ovako divne zamisli napravljena obaveza i onda je i odnos mnogih baš takav - nervozni, ljuti, besni, revoltirani... a niko se nije pozabavio psihologijom prosvetnog radnika i ukazao mu na prednosti čitave ove ideje.

darkok
10. 12. 2008., 21:34
U našoj opštini-Kraljevo nema mnogo razumevanja od lokalne samouprave po pitanju seminara. trenutno su raspoloženi da plaćaju samo obavezne seminare. Tako da sam uglavnom jurio besplatne e-learning seminare. Imao sam sreću da preko pil-a (www.pil-vb.net) pohadjam više e-learning seminara od kojih su neki i akreditovani i veoma sam zadovoljan jer uvek nešto naučim novo, razmenim iskustva i nedoumice na forumu i mislim da je mnogo kvalitetnije od nekih na kojima se samo prespava koliko sam čuo od kolega. Takođe trenutno su u toku besplatni seminari na PIL-u Održavanje računarske mreže koji spada u kategoriju obaveznih a na http://www.cnti.info/moodle/login/index.php još jedan veoma lep seminar vezan za web programiranje koji spada u izborne.

ZoranM
15. 12. 2008., 16:05
Jeste darkok ... lepa je ovo reklama za taj seminar :)
Seminari PIL-a su uglavnom uskostručni za određenu ciljnu grupu koja je mnogo uža od prosečnog nastavnika u školi. Taj seminar će pomoći nastavniku informatike da lakše administrira računersku mrežu, ali to nije njegov posao.

Govorim o drugim seminarima. Bio sam na jednom seminaru prošle godine u decembru. Mislim da se zvao nešto kao "kompetentan nastavnik između teorije i prakse". To je trebala biti predmetna didaktika za nastavnike. Žao mi je što moram ovde da iznesem koji je to seminar ali mislim da samo tako možemo znati šta je kvalitet ili ne. Jer u evaloacionim lisitćima retko ko napiše šta stvarno misli. Seminar su trebala držati 2 autora, a oni su se podelili u dve škole i po jedan držao u svakoj. Dobili smo 35 sati na radili okvirno oko 12 sati. Teme isključivo neprimanjive u nastavi, totalno frontalni pristup, sa ppt prezentacijom.
Blagi užas. Ali seminar je u katalogu i nosi akreditovane sate. To hoću da napomenem, kako neki autori uđu sa svojim seminarima u katalog a niskog su kvaliteta.
Obzirom da ove godine moja škola hoće da finansira još jedan seminar pitam se kako da znamo šta je kvalitetno i da ne bacimo novac, jer nisu nimalo jeftini.

Petra
15. 12. 2008., 19:01
Saradnjom sa drugim kolegama...
Šalim se malo, ali ima istine u tome što sam napisala. Jedan od najkvalitetnijih seminara kojima sam ja prisustvovala jeste ''Multimedija kao pokretač aktivnog učenja'' (izborni) i jedan seminar u vezi sa decom sa posebnim potrebama, koji je obavezni i nosi 14 sati. Bilo je i drugih seminara, ali bih ova dva izdvojila po ažurnosti predavača i po primenljivosti u samoj nastavi. Ako vas zanimaju detalji, mogu vam napisati više o tome.

goranns
17. 12. 2008., 10:57
Po meni nije problem u izbornim seminarima već u obaveznim seminarima. Ne bih da kritikujem kolege koji su se potrudili i napisali program za akreditaciju. Nas u prosveti ima 110000 neka je od ove cifre 80% direktno u nastavi. E to je već ''mašala'' cifra.
Od tolikog broja ljudi u nastavi 300 - 400 kolega se potrudilo da napravi, napiše nešto da bi na kraju bili najžešće kritikovani.
Najviše akreditovanih programa imaju matematičari i informatičari, zar to nije dovoljan dokaz kreativnosti ovih struka koje su najviše napadane i osporavane.

Obavezni programi su uglavnom oni koje realizuju fakulteti i strukovna udruženja. Oni su koncipirani kao masovna okupljanja, predavanja su model ex katedra ili frontalna nastava. Onda nas kao obaveštavaju o najnovijim dostignućima u struci, pa deo seminara vodi sponzor koji se uglavnom trudi da nam uvali npr. bele table ili softver, itd. Ove seminare vode ''veliki'' a protiv njih niko ne sme da se buni.

Onda odemo na izborni seminar koji je vredno, savesno, stručno, svim svojim srcem i neposrednošću vodio kolega ''iz provincije'' . Obično grupe na ovim malim seminarima broje po 20 članova. Na ovakvim seminarima se primenjuju najnoviji naučni i metodički modeli nastave. E tu nastaju problemi i pitanja: Ko je on/ona? Zašto baš on/ona vodi taj seminar? Mora da ima ''vezu'' čim je akreditovao seminar i još niz sličnih nebuloza. Ne znamo da cenimo rad i trud naših kolega koji su sa iste strane katedre.

Ovo je još jedan od dokaza da se u našoj državi uspeh ne prašta, niti vrednuje.

Pozdrav Goranns.

ZoranM
17. 12. 2008., 21:23
Da Gorane, delimično si u pravu. Što se tiče tih velikih seminara o njima neću ni govoriti. Ako misliš na masovne seminare Društva matematičara, arhimedisa i čega još ne, o njima mislim da nema smisla pričati. To je masovno okupljanje ljudi i provincije da stignu u Bg i da skoknu u neki šoping. Za mene to nisu seminari, tako da ne pričam o njima.
A što se tiče ovih manjih seminara nastavnika koji su se potrudili i nešto napisali i dobili akreditaciju, svaka njima čast. Ali mislim da i tu ima dobrih i loših seminara. Odnosno ne mislim da ima loših seminara, svaki seminar je dobar, ali ima loših vođenja. A to kasnije izađe na isto. U katalogu je gro takvih seminara, koji su dobro koncipirani ali ih izvođaći vode loše. I ti isti seminari kasnije dobiju ponovo akreditaciju. Da li je to "veza" ili nešto drugo, ja to neznam, ali očigledno je da ti ljudi i dalje drže seminare.

ZoranM
17. 12. 2008., 21:28
Petra: Mogli bi napisati nešto o tom seminaru (Multimedia ....), ukratko da vidimo o čemu se radi.

goranns
17. 12. 2008., 22:42
U pravu ste ima stvarno puno programa, mozda sam imao srece da prisustvujem kvalitetnim seminarima bez obzira da li su u gradu ili provinciji. Ima i onih psiholoskih radionica koje su takodje lose vodjene.

Problem nas informaticara je sto kada izadjete sa nekog seminara imate utisak nepotpunih polupraznih, nedorečenih informacija. Ovo donekle ima logike mnogi se oslanjaju na to da smo mi ''profesionalci'' uz put jos i savesni pa da cemo mi to naknadno kod kuce razraditi. Imao sam vise takvih iskustava posto sam slusao Delphi 6 sati ili C# 4 sata i dobio potvrdu da sam savladao ove programe. Upravo ovi seminari su bili najskuplji u katalogu.

Slobodno ovde mogu da preporucim seminar Tehničkog Fakulteta iz Čačka, zove se KUNT ''Komunikacija u nastavi tehnike''. Bio sam u Čačku na ovom seminaru, prava struka, pravi stručnjaci, odlična atmosfera,...

Puno korisnih stvari sam naučio i primenio u praksi. Ovo je seminar praktičnih vrednosti i veština koje se odmah mogu primeniti u nastavi.

Pozdrav Goranns.

darkok
18. 12. 2008., 22:17
Ne bih se složio sa tim, ovaj seminar jeste uskostručni ali prethodni seminar Digitalni filmovi u nastavi je bio namenjen svim nastavnicima a sledeći seminar koji je planiran je Socijalni softver u nastavi takođe namenjen svim nastavnicima. Dovoljno je da imaju bazično poznavanje računara. Ja nisam imao prilike da slušam druge seminare zbog već pomenutog a ovi seminari mi potpuno odgovaraju i zbog kvaliteta obrađenih tema i zbog foruma na kojima se sazna mnogo više a najviše što mogu da prilagodim rad svojim obavezama.

Petra
18. 12. 2008., 22:17
Mislim da nije bitno da li je seminar obavezan ili ne, nego način na koji je vođen. Činjenica je da se za svaki seminar neko potrudio da ga osmisli, ali mislim da voditelji često omanu i to je ono što razočarava ljude. Svaki seminar je vredan na svoj način, bar vidimo kako ne treba raditi neke stvari, ako ništa drugo. I ''veliki'' se uklapaju u moderne tokove i mislim da su njihovi seminari sve kvalitetniji (govorim o seminarima na Filološkom fakultetu). Kvalitet seminara ne zavisi od toga da li je obavezan ili izborni, bar po mom mišljenju. Mislim da najviše od voditelja zavisi kakav će seminar biti i zato su meni dva ranije pomenuta seminara naj, naj... M. Petrović i M. Jerotijević su definitivno osobe koje imaju ''sluha'' za ljude koji su došli na seminar i mnogi organizatori seminara bi imali šta od njih da nauče.
''Multimedija...'' jeste seminar koji upućuje nastavni kadar u korišćenje IT u nastavnom procesu. Mislim da je umeće voditelja bilo zaista pohvalno jer se nijedne sekunde nije osetila razlika u stepenu IT-znanja. I dan-danas primenjujem ono što sam na tom seminaru naučila i s nestrpljenjem iščekujem seminare koji će opet Marina voditi.

Petra
19. 12. 2008., 23:07
http://dps.org.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=129
http://www.pedagog.org.yu/seminari.htm
Kad već pričamo o seminarima... Možda dobijete neku ideju...

ZoranM
22. 01. 2009., 23:22
Pozdrav svima i sve najlepše u novoj 2009.

Nadam se da je neko bio na seminaru 15. januara u Bg. da nam prepriča utiske kako je bilo.

Ja sam tokom raspusta prisustvovao seminaru o ocenjivanju. Zove se Školsko ocenjivanje u osnovnim i srednjim školama, seminar Zavoda za vrednovanje. Generalno tema nije loša, mada ništa primenljivo nije viđeno. Veliki akcenat je bačen na psihologiju, a ništa od konkretne tehnike ocenjivanja. Velika teorija o funkcijama ocene ali ... ne baš primenljivo u nastavi. Još kad se uzme da su voditelji to uradili onako ... tezgaroški... nije baš nešto. Tako da moj savet ... uvek je dobro čuti nešto novo ali ovo nije to :)

steva
23. 01. 2009., 19:11
Slazem se da lose VODJEN seminar moze da se oceni kao los. Ali ako seminar nije u startu dobro postavljen, nemoze mu pomoci ni najbolji predavac. Moje misljenje je da je za DOBAR seminar potrebno imati dobro postavljen i dobro izveden seminar.
Sto se tice izbora seminara, to je u Srbiji lutrija.
Bilo bi dobro kada bi Zavod na svom sajtu imao i rezultate evaluacije. Tada bi verovatno i ucesnici ozbiljnije shavtili popunjavanje evaluacionih listica na kraju seminra.
Jos jedna stvr otezava izbor seminara. U katalogu svi seminari izgledaju manje vise isto. Svi imaju slicne opise. Kada bi Zavod odustao od svog "formalizma" verovavtno bi autori uspeli da i u tom kratkom opisu prikazu delic svoje kreativnosti.

Petra
24. 01. 2009., 22:27
Nisam nikad razmišljala o kvalitetu seminara prema njihovom prikazu u Katalogu, ali posle prethodnog posta, vidim da stvarno ima logike to tumačenje. Do sada sam se uvek vodila iskustvom osoba kojima mogu da verujem, ali naravno - uvek je bilo i seminara gde sam otišla onako, bez prethodnog informisanja, pa kom opanci, kom obojci. Nekako sve češće razmišljam da ljudi koji odobravaju seminare vide samo opis na papiru, a da možda ne vide seminare u realizaciji. Možda grešim, stvarno ne znam ništa o tome, ali mislim da je bolje da ima i manje seminara, ali da stvarno ne moramo da razmišljamo da li vredi ići ili ne.

goranns
25. 01. 2009., 12:00
Slažem se i sa Petrinim i Stevinim navodima. Seminari su za nas stručno usavršavanje. Novosti, znanja, veštine, metode i ostalo što naučimo na seminarima trebali bi da realizujemo u praksi.

OK reći će neko da to i jeste cilj str. usavršavanja da tako i radimo. Pojedine metode su neprimenljive u nastavi ili može da ih primeni mali procenat (promil) naših kolega, zbog nedostatka opreme, prostora, vremena. Ali vredi pokušati.

Voleo bih da nakon seminara u određenom vremenskom periodu primenjujemo nove metode u nastavi, da se izvrši evaluacija primenjenog pa tek onda da dobijemo certifikate. Ovo zvuči teško ali izvodljivo.

Mislim da bi se i autori onda malo zamislili i bolje organizovali. Ovako odrade posao, dobijemo certifikate, a niko se ne pita da li ćemo naučeno na seminaru primeniti u nastavi i tako do sledećeg seminara.

Pozdrav Goranns.

ZoranM
28. 01. 2009., 15:10
Pa da... Zavod je hteo da uvede red u moru seminara tako što je napravio Katalog, ali je to relativno loše urađeno. Došli smo do toga da seminari koji su u katalogu postanu skupi i ne baš kvalitetni.
Ovu temu sam i pokrenuo iz razloga da se nekako klasifikuju seminari, jer kao što neko reče evaluacioni listići i nisu jako sredstvo za to. Nije ni forum ali ovde mislim da postoji neka objektivnost. A i sami znate kako većina nastavnika popunjava te formulare.
Meni je žao koliko para škola baci na te seminare samo da bi dobili neke sate (koji nam i ne trebaju) a mogli smo ih iskoristiti mnogo bolje.
eto..

Petra
28. 01. 2009., 19:13
Živa istina! Sećam se vremena kad niko nije pominjao seminare, a pogotovo ne sate i obavezno skupljanje i čitavu ovu famu. Oni koji su želeli (i moja malenkost) usavršavali su se bez obzira što to niko nije ''tražio''. Često se setim izraza ''kupovina iz fotelje''. Ovde je izgleda princip ''iz fotelje''. Stvarno mislim da je ideja odlična jer jeste činjenica da treba svako da radi na sebi, ali poenta je u načinu. Stvarno je šteta što dobre ideje neko ne osmisli do kraja i napravi od nje stvarnu korist i opšte dobro.

Slavica
04. 02. 2009., 19:38
Evo da se i ja uključim u ovu temu. Slažem se da postoji veliki broj nekvalitetnih seminara i po mom mišljenju veći je broj onih koji ne zadovoljavaju kvalitet.

Već su pomenuti PIL-ovi seminari, po meni su to najkvalitetniji seminari koje sam pohađala. Jednostavno, na njima sam zaista učila i naučila nešto.

A mislim da na pitanje zašto u Katalogu ima nekvalitetnih seminara možemo da odgovorimo mi sami, jer zahvaljujući nama, takvi seminari i dalje postoje. Naime, loši seminari opstaju zahvaljujući dobroj evaluaciji učesnika. Na nedavno održanim Zimskim susretima učitelja, predstavnik ZUOV-a je govorio o podacima vezanim za seminare. Između ostalog, pomenuo je i podatke o prosečnim ocenama evaluacije seminara od strane učesnika. Verovali ili ne, svi seminari imaju jako dobru evaluaciju. Zbog toga se i naredne godine pojavljuju u Katalogu. Zato smatram da je potrebno iskreno popuniti evaluacioni upitnik.

Što se tiče podele na izborne i obavezne seminare, koliko sam ja shvatila, mislim da je to isto povezano sa evaluacijom. Kada se seminar prvi put pojavi u katalogu, on je izborni. Međutim, ako dobije dobru evaluaciju, sledeće godine postaje obavezni. Osim toga, postoji veliki broj seminara koji nikada nisu realizovani. Razloge za to ne znam.

PIL-ov seminar "Socijalni softver u nastavi" je namenjen svim nastavnicima i učiteljima i trebalo bi da startuje sredinom februara. Poučena iskustvom sa prethodna dva PIL-ova seminara, verujem da će i ovaj biti jako kvalitetan i da će na njemu moći mnogo toga da se nauči.

Inače, pojavio se i jedan novi elektronski seminar u organizaciji Multisofta. Ne mogu da govorim o njegovom kvalitetu, jer zaista ne znam kako će to izgledati, mada iz onoga što sam pročitala deluje sadržajno. Seminar startuje 1. marta, a više o njemu možete pročitati na http://www.multisoft.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=375:seminar-iz-fotelje&catid=1:latest-news&Itemid=138

darkok
04. 02. 2009., 21:42
Imao sam sreću da prisustvujem seminaru "Vizuelno programiranje i primena - programiranje robota" u terminu od 31. januara do 1. februara 2009. godine u Beogradu u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla". Seminar je bio odlično organizovan i vođen. Praktičan rad je bio posebno interesantan. Više o tome imate na http://vizuelnoprogramiranje.spaces.live.com/

Petra
06. 02. 2009., 20:53
Vrlo lep opis: ''Imao sam sreće''! Iskreno se nadam da ćemo više imati ovakvih impresija u vezi sa posećenim seminarima. Da li ovu našu prepisku neko čita?! (znate već ko)

ZoranM
09. 02. 2009., 18:13
Darkok hvala na informaciji.
Petra, čita ... ništa ne brini. :)

Predrag Acketa
15. 02. 2009., 07:34
Seminari su po mom mišljenju samo jedan od načina stručnog usavršavanja nastavnika. Šta je kvalitetan seminar dosta je diskutabilno jer svaki nastavnik može da dâ drugačiju ocenu seminaru u zavisnosti od toga koliko je njemu lično pomogao u nastavi. Moj je utisak da nastavnici vrlo često formalno prođu seminare da bi zadovoljili stavku „Usavršavanje“ u nedeljnoj strukturi rasporeda i obaveza u okviru 40-očasovne radne nedelje, a i ne razmišljaju o tome da nešto od toga primene u nastavi.

I upravo na tom domenu seminari promašuju svoju metu. Možda bi bilo korisnije proći samo jedan seminar koji bi doprineo poboljšanju nastave konkretnog nastavnika nego informativno odslušati deset seminara. To bi korisnije bilo za usavršavanje nastavnog procesa, a za usavršavanje samog nastavnika je korisnije da odsluša što više seminara.

Znači, Ministarstvo bi trebalo da se izjasni. Šta je prvenstveni cilj? Da se nastavnici što više usavrše ili da se usavrši nastavni proces. Ako je prvenstveni cilj usavršavanje nastave, onda za nagrađivanje onih koji primene seminare treba obezbediti dodatne bodove. U suprotnom smo i seminare sveli na puku formu.

Još jedan aspekt stručnog usavršavanja se gubi iz vida a to su učenici. Svako po prirodi stvari gleda iz svog ugla i ako se nastavnik usavršava, on daje svetao primer svojim učenicima da ga slede. Šteta je tako nešto ne iskoristiti kao dodatni motiv za učenike. U primenu seminara svakako bi trebalo uključiti učenike. A zašto da ne, možda bi trebalo izvesnom manjem broju najboljih učenika omogućiti i da prisustvuju nekom od seminara.

Petra
15. 02. 2009., 21:58
Vrlo zanimljiva ideja! Čini mi se da je ovo sasvim novi ugao gledanja na stručno usavršavanje. Apsolutno se slažem da onima koji žele da se usavršavaju uopšte nije potrebno sakupljanje potrebnih satova, odnosno, onima koji se ne usavršavaju inače, seminari samo služe za ispoljavanje pesimističkih stavova. Što se tiče učešća učenika u seminarima, mislim da nije potrebno, jer sav kvalitet seminara i odnos nastavnika prema stručnom usavršavanju zavisi od pojedinca, a samim tim biće od koristi i samim učenicima. Na kraju krajeva, zar nije kvalitetan onaj seminar koji direktno utiče na poboljšanje nastavnog procesa?!
Usput budite rečeno, u Katalogu ima seminara koji su namenjeni nastavnicima, roditeljima i učenicima.
Sviđa mi se ideja o dodatnim satima zainteresovanim nastavnicima koji naučeno primenjuju, ali kako to proveriti?! Mislim da je nagrađivanje nastavnika apsolutno ekvivalentno onom vremenu kada nam nisu tražili sate, a uvek je bilo kvalitetnih seminara i bilo je zainteresovanih... Doduše, tada se nisu zvali seminarima, ali su postojali; istina, u manjem broju.
Još mnogo je toga što možemo da mislimo, ali je tako kako je. Počinje novi PIL-ov seminar i još jedna mogućnost - bilo za 16 sati, bilo za stručno usavršavanje.
Pozdrav svima koji veruju da diplomiranje ne znači kraj rada na sebi i ličnom profesionalnom razvoju!

Slavica
15. 02. 2009., 23:47
A pomenuti PIL-ov seminar, Socijalni softver u nastavi, počinje sutra na http://pil.elfak.rs/index.php