PDA

Pogčedajte punu verziju : Priključenje srednjih škola na Internet

Zoran.Torbica
05. 04. 2008., 02:17
Interesuje me da li postoji podatak koliko srednjih škola je priključeno na Internet (mislim na ADSL, wirless, kablovski, poprečnu vezu) i tamo gde postoji kako se koristi?

Aleksandar Covic
05. 04. 2008., 11:54
Svih 85 srednjih škola u BG su opremljene računarima još 2004. Pre oko godinu dana sam iz gradskog sekretarijata za obrazovanje dobio info da je planirano i vezivanje svih škola u jedinstveni IT sistem (samim time i na internet, jel), ali na tom planu još uvek ništa konkretno nije urađeno.
Većina škola ima neki vid veze sa internetom, ali koliko sam primetio, koristi se uglavnom za potrebe zaposlenog osoblja - retko kada kao nastavno sredstvo.

goranns
05. 04. 2008., 21:57
Svih 85 srednjih škola u BG su opremljene računarima još 2004. Pre oko godinu dana sam iz gradskog sekretarijata za obrazovanje dobio info da je planirano i vezivanje svih škola u jedinstveni IT sistem (samim time i na internet, jel), ali na tom planu još uvek ništa konkretno nije urađeno.
Većina škola ima neki vid veze sa internetom, ali koliko sam primetio, koristi se uglavnom za potrebe zaposlenog osoblja - retko kada kao nastavno sredstvo.

Nemam podatke za Beogradske skole, ali pouzdano znam da internet moraju da koriste u nastavi. U Novosadskim srednjim skolama internet je uveden jos 1998 godine.
Propisani i vazeci plan i program predvidja rad sa internet expl. odredjeni broj casova u I, II , III ili IV razredu . Ovaj broj casova zavisi od struke, najvise u gimnazijama i elektrotehnickim skolama.
Ovo vazi samo za predmet racunarstvo i informatika, internet u nastavi koriste i ostali predmeti.

Zoran.Torbica
11. 04. 2008., 03:14
Iskreno, ovu temu sam pokrenuo zato sto srednje a jos manje osnovne skole uglavnom nemaju sirokopojasni Internet koji bi đaci koristili. Mislio sam da determinišemo potrebe i možda pokrenemo neku širu akciju, obezbedimo sponzore. Mislim da ni ministarstvo prosvete nema preciznu informaciju.

Miljana Milojevic
11. 04. 2008., 17:34
Sto se tice Kragujevca, sigurna sam da su sve srednje skole prikljucene na Internet. Takodje, dobar deo osnovnih skola (50 %) prikljucen je uglavnom na kablovski Internet.

Naime, ja radim u jednoj OS koja je jos u martu mesecu prosle godine dobila besplatno bezicni Internet na par meseci, dok se testirao ceo sistem. Taman se deca, a i mi radnici navikli na ovu udobnost, kad odnese ceo sistem. No to nas je samo potaklo da "pritisnemo" direktora i dobijemo bar kablovski koji takodje dobro funkcionise.

Sto se tice umrezavanja skola, to ce jos potrajati.
Sigurno ste culi za EIS - Edukativni informacioni sistem, koji je finansirala najpre Svetska banka jos 2005. godine, a danas je od strane Ministarstva prosvete obavezujuci, pa opet trpi opstrukcije, tako da ni danas 2008. jos ne funkcionise potpuno - iako je odlicno zamisljen. (Kao i svaki sistem mora da trpi stalne dorade.)

Aleksandar Covic
11. 04. 2008., 18:49
Nemam podatke za Beogradske skole, ali pouzdano znam da internet moraju da koriste u nastavi.

Drago mi je ako je situacija zaista takva i u praksi.
Moja opaska se odnosila na integrisani sistem koji treba da bude uveden. Pominjani su veliki igrači kao učesnici u tom projektu, ali po poslednjoj informaciji koju sam dobio u beogradskom sekretarijatu za obrazovanje (pre oko godinu dana), nije se mnogo uradilo na realizaciji.

Sve ovo znam zato što sam pokušao da pokrenem akciju (nešto slično ovome o čemu Torbica priča) na nivou države. Napravili smo određeni pomak na nivou gradskih sekretarijata u par velikih gradova, ali to ni izbliza nije dovoljno.

Slavica
11. 04. 2008., 19:19
I ja radim u jednoj osnovnoj školi i mogu da se pohvalim da imamo bežični internet. S druge strane, imamo samo 5 računara koji funkcionišu, a i ne nalaze se na istom mestu. Teško je u takvoj situaciji ozbiljnije koristiti internet u nastavi, mada se ja trudim da, kada sam u prilici, iskoristim resurse sa interneta.

Miljana Milojevic
11. 04. 2008., 20:02
Mislim da najvise od rukovodstva skole zavisi da li ce se ulagati u ovu oblast ili pak u neke druge resurse.

Mi smo imali srece da je nas direktor (i sam je matematicar-informaticar) prepoznao znacaj ovakvog nacina ucenja. Jos od 2004. se pocelo sa opremanjem novog kabineta informatike - 14 umrezenih racunara, multimedijalni centar sa videobimom, nabavka obrazovnih CD-a iz najrazlicitijih oblasti (preko 30) od srpskog jezika do likovne kulture, kao i za sve uzraste, od I do VIII razreda. Naime, nasi prvaci se sa uspehom krecu kroz CD bukvar, Zabavnu matematiku, Svet oko nas, Zabavnu gramatiku a sve veci broj izdavackih kuca uz svoje udzbenike poklanja po CD sa nastavnim sadrzajima tog predmeta - gde deca kroz igru i zabavu usvajaju najrazlicitija znanja. Izborni predmet Od igracke do racunara od I do IV razreda takodje predvidja redovan rad i najmladjih ucenika na racunaru.Tu su i elektronski udzbenici matematika za svaki razred od I-VIII, Istorija V i VI, Geografija V i VI, Fizika VI-VIII, Hemija VII-VIII, Atlas, Zemlja 2000, Enkarta... i jos dosta toga.

To je siguran put u svremenu skolu koji ce se pre ili kasnije "primiti" u svim skolama - jer je prisutna borba za svakog ucenika, a za srednje skole to vec treba da predstavlja standard.

Slavica
11. 04. 2008., 20:49
Slažem se da od rukovodstva škole najviše zavisi u koju oblast će se ulagati. Pitanje je kako ubediti rukovodstvo da je korišćenje interneta i savremene IT imperativ savremenog društva i obrazovanja.
Ipak, ne mogu reći da je rukovodstvo moje škole totalno nezainteresovano za unapređivanje nastavnog procesa. Pomenula sam da škola ima bežični internet i većina CD-ova koje je koleginica pomenula je prisutno u mojoj školi (izdanja Multisofta http://www.multisoft.co.yu/ i Kvark media http://www.kvarkmedia.co.yu/). Problem se javlja zato što je nemoguće koristiti ih kada nemamo ni BIM projektor, a i većina nastavnika nije ni zainteresovana za njihovo korišćenje. Možda je zbog te nezainteresovanosti rukovodstvo i diglo ruke od daljeg opremanja škole.

goranns
11. 04. 2008., 22:57
Odlicno gospodine Covicu, slazem se sa Vama. Ukoliko je potrebna pomoc tu sam, pomoc mogu da pruze i Udruzenja i tzv. esnafske organizacije. Postoje slicne organizacije kao npr. UPIS Udruzenje Profesora Informatike Srbije iz Krusevca, CNTI Centar za primenu nauke tehnike i informatike iz N.Sada, Saveza informaticara Vojvodine, DIS, Drustvo matematicara Srbije. Verujem da postoji jos ovakvih udruzenja.Bilo bi dobro organizovati sva ova udruzenja i pitati ih za predloge, misljenja, identifikovati probleme, predloziti plan akcija i sl.
Ovakvi forumi mogu da budu dobra osnova za povezivanje istih, ako se slazete javicu im svima da se pojedinacno jave na forum kako bi se medjusobno bolje upoznali i organizovali.
Naravno ovo nisu jedine organizacije koje treba konsultovati treba ukljuciti jos niz drugih cinilaca.
Goran iz Novog Sada.

gzvonko
14. 04. 2008., 11:02
Moja škola koliko ja znam na žalost još nije rešila pitanje interneta. Direktor ima u kancelariji wireless, i verovatno pomoćnici. Medjutim, radi se na tome da bude pristupa internetu i u drugim delovima škole, nekim kabinetima, referadi, računovodstvu itd.

alkion
17. 04. 2008., 09:36
Sigurno ste culi za EIS - Edukativni informacioni sistem, koji je finansirala najpre Svetska banka jos 2005. godine, a danas je od strane Ministarstva prosvete obavezujuci, pa opet trpi opstrukcije, tako da ni danas 2008. jos ne funkcionise potpuno - iako je odlicno zamisljen. (Kao i svaki sistem mora da trpi stalne dorade.)

Jasno da trpi opstrukcije kada nema jasnih instrukcija ko ima kakvu funkciju u celom procesu
EIS ima nekoliko modula a teorijski potrebno je da pedagosko-psiholoska sluzba, direktor, sekretar i racunovodstvo pristup programu kako bi u njega unosili svoje podatke.
To zahteva da svi oni imaju racunar, da postoji mreza, izlaz na internet ... da su obuceni za rad na racunaru pa na kraju i samim programom.
Generalno, slovo je spalo na jedan racunar, zaboden pored telefonskog kabla za kojim obicno sedi nastavnik informatike jer je on ne tako retko jedina osoba u skoli koja ima shvatanje o uzrocno posledicnoj vezi izmedju mrdanja misa i kursora na ekranu.
Kada na to dodamo i odrzavanje mreze, racunara ... dolazimo do zakljucka da je EIS sistem duboko zaglibljen u zivo blato.
Iskreno, navijam da taj projekat zazivi ali mnogo toga treba da se odradi da bi taj sistem zaziveo punom snagom.
Pritom, nisam ni dosao do gore pomenutim "stalnim doradama".

Slažem se da od rukovodstva škole najviše zavisi u koju oblast će se ulagati. Pitanje je kako ubediti rukovodstvo da je korišćenje interneta i savremene IT imperativ savremenog društva i obrazovanja.

Na zalost, trenutno je tako ali ja mislim da je to ipak prioritet Ministarstva prosvete i "Ministarstva informatike".
Informatika je jos uvek izborni predmet, sa ne tako jasno profilisanim programom rada.
Slozite se da je trenutni program rada prakticno uputstvo za koriscenje Windows operativnih sistema i Microsoft aplikacija.

[ontopic]
Imamo ADSL 512 od momenta kada je Sezam promovisao svoju Analogno-Digitalnu SezamProLiniju :D
Takodje svaki racunar iz kabineta informatike je zaboden u router kao i svaki racunar iz administracije.

gzvonko
20. 04. 2008., 20:51
Moja škola je tek ovih dana dobila internet, mislim ADSL tako da je sad dostupan na više računara , koji su umreženi, i u referadi, računovodstvu itd. Imamo tri računara u posebnoj prostoriji , koji su dostupni svim kolegama tako da u slobodno vreme se može surfovati skidati programi itd. Mislim da je to super stvar, jer u današnje vreme zamisliti savremeno društvo i školu bez interneta je besmisleno. Mislim da će toga biti sve više :)

Zoran.Torbica
04. 10. 2008., 17:36
Saznajem da je odvojeno 3,5 miliona evra za projekat prikljucenja na Internet :)

Petra
04. 10. 2008., 19:45
Ovo je baš bilo ekskluzivno! A kad počinje akcija?

Zoran.Torbica
06. 10. 2008., 02:16
Obavestavacu Vas ekskluzivno :)

goranns
24. 12. 2008., 10:23
Ministar prosvete Žarko Obradović i generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko potpisali su danas protokol o uvođenju Internet pristupa u sve osnovne i srednje škole u Srbiji. Cilj ove akcije je podsticanje edukacije i informatičke pismenosti dece i omladine.
Telekom Srbija će svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji obezbediti korišćenje ADSL priključka maksimalne brzine 16 Mb/s u narednih pet godina po simboličnoj ceni od jedan dinar mesečno.
“Mi smo prvo ministarstvo koje će predstavljati elektronsku celinu, jer ćemo u narednih 6 meseci povezati u jedan sistem sve osnovne i srednje škole u Srbiji. Brzi protok Interneta povećaće i ubrzaće razmenu informacija u obrazovanju i podići na viši nivo informatičku pismenost”, rekao je Žarko Obradović.
Akciju će podržati i predsednik Srbije Boris Tadić koji će doprineti da akcija bude kompletirana nabavkom neophodne opreme za upotrebu Interneta. U Srbiji oko 41% domaćinstava ima računar, a oko 33% koristi Internet. Samo 8,6% školaraca kompjuter koristi za obrazovanje, a samo 11% ih koristi Internet.

Izvor ove informacije, preuzeto sa http://racunarskemreze.forumotion.com/opste-diskusije-f20/besplatan-internet-za-skole-t5.htm

Pozdrav Goranns.