Pogčedajte punu verziju : Elektronski dnevnik u školama Srbije
gzvonko
14. 04. 2008., 11:07
Da li se zna podatak, koliko škola u Srbiji ( osnovnih i srednjih ) koristi e-dnevnik? U mojoj školi to za sada još nije zaživelo. ETŠ ,,M.Pupin'' Novi Sad:(
tsnena
14. 04. 2008., 12:58
Ni u mojoj školi, a mislim dok je ovo rukovodstvo u školi da i neće skoro!
Slavica
14. 04. 2008., 13:12
Jel dozvoljeno prepisivanje? Ako jeste, ja bih prepisala poruku tsnene i potpisala kao svoju.
Pozdrav
goranns
14. 04. 2008., 17:26
Prema podacima iz Maja 207 godine dobijenih od firme Media Net iz N.Sada E-dnevnik je bio u upotrebi u 250 skola u Srbiji, a prihvacen je u Republici Srpskoj, Rumuniji i Moldaviji. Ovo su ipak stari podaci.
Postoji jos jedan E-dnevnik Elektrotehnicke skole Stari grad i Matematicke gimnazije iz Beograda. Nemam podatke o rasprostranjenosti ovog E-dnevnika.
Pozdrav Goranns.
vukasin
14. 04. 2008., 17:46
Hteo sam da pitam sta se podrazumeva pod Ednevnikom.
Ako se pod Ednevnikom podrazumevaju zavrsne ocene, onda to, po meni, i nje Ednevnik. Da bi ispunio svoju svrhu, Ednevnik mora biti azuriran. A to, drugim recima znaci, da svaki profesor mora da unosi svoje ocene u bazu.
Svako "resavljenje" iz dnevnika ne dolazi u obzir. Ja imam Ednevnik za svoje odenjenje i znam kakva je to muka.
goranns
14. 04. 2008., 20:58
E-dnevnik sluzi za pracenje ocena i izostanaka ucenika, putem interneta ili SMS poruka. Svaki roditelj dobija pristupnu sifru putem koje moze da pristupi stranici samo njegovog deteta ne i ostalih ucenika.
E dnevnik se azurira svakodnevno, optimalni rok je nedelju dana od ponedeljka do petka. U petak popodne se svi podaci za celu skolu salju u korisnicki servis.
Ocene se unose svakodnevno i njih unose profesori, dnevnik belezi i ispisuje datum kada je ocena uneta. Neki profesori unose ocene redovno neki povremeno kada imaju ocene da upisu ,razredni staresina je duzan da izostanke unese do petka kako bi bili dostupni.
Informacija putem SMS se placa. Jedna od dobrih karakteristika E-dnevnika je kompletna statistika koja se dobija automatski, postedjeni smo pisanja raznih listi narocito na klasifikacionim periodima.
Nadam se da sam uspeo da priblizim opis E-dnevnika koji u mojoj skoli popunjavamo vec godinu dana.
I u mojoj skoli je oprecno misljenje o potrebi za E-dnevnikom, medjutim, pokazalo se da roditelji i dalje vise veruju u zivi kontakt sa profesorima, i dalje dolaze u skolu. SMS servis se malo koristi ocigledno ljudi imaju poverenja u svoju decu.
szuzic
14. 04. 2008., 22:44
Pozdrav, ni u mojoj skoli nije uveden E-dnevnik. Cini mi se da bi bilo dobro uvesti ga , pogotovo za roditelje!
Miljana Milojevic
15. 04. 2008., 12:51
U mojoj skoli je bila prezentacija e-dnevnika od strane jedne firme iz Novog Sada. Sve deluje jednostavno ali je direktor zbog cene programa i odrzavanja odlozio uvodjenje za neko drugo vreme - preca je bila izgradnja gasne kotlarnice (ispravno). Ali u Kragujevcu e-dnevnik funkcionise u 5-6 osnovnih skola i 2 srednje. Iskustva su veoma dobra ako se izuzme da je to dodatna obaveza za prosvetne radnike, a ne vole bas svi racunar, to znamo. Pojedine kolege, na zalost, mrzi da unesu ocene i u obican dnevnik.
Kao roditelj mogu reci da mi se dopada jer, u osnovnoj skoli u kojoj je moja cerka, funkcionise odlicno - jedna od opremljenijih i organizovanijih. Sada za tromesecje smo dobili listu A4 sa svim unetim ocenama za ovo tromesecje, sa datumom unosa ispod za svaki predmet, zakljucnom ocenom, izostancima i sl. I SMS funkcionise. Ali, oni imaju u svakoj ucionici racunar i e-dnevnik u mladjim razredima a za starije nastavnici unose u nastavnickoj kancelariji.
Licno kao roditelj imam poverenja u svoje dete, ali nije na odmet proveriti s vremena na vreme, ili pak regovati u pravo vreme.
vukasin
15. 04. 2008., 13:45
E-dnevnik sluzi za pracenje ocena i izostanaka ucenika, putem interneta ili SMS poruka. Svaki roditelj dobija pristupnu sifru putem koje moze da pristupi stranici samo njegovog deteta ne i ostalih ucenika.
E dnevnik se azurira svakodnevno, optimalni rok je nedelju dana od ponedeljka do petka. U petak popodne se svi podaci za celu skolu salju u korisnicki servis.
Ocene se unose svakodnevno i njih unose profesori, dnevnik belezi i ispisuje datum kada je ocena uneta. Neki profesori unose ocene redovno neki povremeno kada imaju ocene da upisu ,razredni staresina je duzan da izostanke unese do petka kako bi bili dostupni.
Informacija putem SMS se placa. Jedna od dobrih karakteristika E-dnevnika je kompletna statistika koja se dobija automatski, postedjeni smo pisanja raznih listi narocito na klasifikacionim periodima.
Nadam se da sam uspeo da priblizim opis E-dnevnika koji u mojoj skoli popunjavamo vec godinu dana.
I u mojoj skoli je oprecno misljenje o potrebi za E-dnevnikom, medjutim, pokazalo se da roditelji i dalje vise veruju u zivi kontakt sa profesorima, i dalje dolaze u skolu. SMS servis se malo koristi ocigledno ljudi imaju poverenja u svoju decu.
Da, kao sto sam rekao, da bi imao smisla Ednevnik mora da se vodi najmanje sedmicno, a da bi bio moguc profesori SAMI moraju da unose ocene (ili da zaposlite lice koje ce preuzimai ocene iz dnevnika).
Sve u svemu, svaka cast, kolega Gorane. Pretpostavljam da ste videli moj primer dnevnika, naravno, sa pristupnom sifrom, bez sms mogucnosti. Ali, verujte, nocna je mora, preuzimati ocene iz dnevnika.
Sto se tice upotrebne vrdnosti, moje je iskustvo da roditelji vrlo malo koriste Ednevnik iz jednostavnog razloga sto vecina nema pristupp Netu ili ne zna sta je Net.
Pošto radim u školi u kojoj je firma Media Net patentirala i uvela svoj prvi e-dnevnik, osećam da moram da odgovorim na neka od vaših pitanja. Kao prvo, naravno da sve to nema smisla ako ocene i ostali podaci nisu ažurirani.U našoj školi je pravilo da se to odradi najkasnije svakog petka, tj. na kraju nedelje. Svaki nastavnik to radi sam za sebe onako kako mu odgovara: ili svaku ocenu posle časa, ili sve ocene bilo kada u nedelji. Ma koliko to nekada može biti nezgodno uzevši u obzir kratko trajanje odmora ili gužve na tim računarima pred klasifikacione periode, na kraju sve to od velike pomoći, naročito odeljenskim starešinama kada se celokupna razredna administracija svede na nekoliko sekundi koliko je potrebno za štampanje. Uslov za to je da svi nastavnici unesu blagovremeno svoje ocene, ali i to nam funkcioniše dobro što iz kolegijalnih razloga, što iz obaveze. U svakom slučaju, nama prosvetnim radnicima je od koristi. Što se tiče roditelja, iako postoji bojazan da će roditelji ređe dolaziti u školu da se informišu u napredku i uspehu svoje dece, ovo nema neki negativan uticaj. I u ovom slučaju je nama posao olakšan jer se sve ocene i izostanci se sa presekom u određenom trenutku mogu roditeljima odštampati i ostaje više vremena za razgovor o drugim temama vezanim za učenike. Roditelji naših učenika često koriste e-dnevnik i sve reakcije su pozitivne. A što se tiče učenika, i oni su se već navikli na to saznanje da je vreme manipulisanja sa saopštavanjem ocena prošlo (a koje im možda sa pravom i pripada :) ) i sada ga prihvataju kao sastavni deo procesa ocenjivanja.
Predrag Acketa
18. 04. 2008., 23:23
Da li je moguće olakšati unošenje ocena uz pomoć govora? Pre neku godinu čitao sam o mogućnosti da se tekstovi unose u kompjuter preko glasa, no posle sam nekako izgubio nit i ne znam koliko se u tome uznapredovalo. Programi za prepoznavanje govora prvenstveno su bili namenjeni za englesko govorno područje. Da li ima neki program namenjen za prepoznavanje govora na našem jeziku? Osim toga, možda bi se neka stranica sa ocenama mogla skenirati i iskoristiti program za prepoznavanje teksta. Naravno, sve se ovo mora još i iskontrolisati. Možda je ipak najpraktičnije klasično unošenje ocena u elektronski dnevnik.
vukasin
19. 04. 2008., 12:34
Kolega, to jeste dobra ideja ali i tu ima ali. Treba unositi samo nove ocene. Treba evidentirati pismene zadatke.
Sto se tice izostanaka, tu se postavlja pitanje datuma, zakasnjenja. Postoje rokovi u kojima se neopravdani izostanak moze pravdati ...
Mnogo pitanja. Kao sto sam rekao, eksperimentisao sam sa svojim odeljenjem. Verovatno gotovi profesionalni paketi olaksevaju stvar.
Pozdrav svima, prijatan vikend
goranns
19. 04. 2008., 17:22
Pozdrav uvazenim kolegama, nije me bilo par dana sa komentarima vracam se. Za svaku pohvalu je to sto ste samostalno kreirali tako komplikovan program, bolje reci veliku bazu podataka koja se zove EDnevnik.
Kao sto rekoh u mojoj skoli je ovaj dnevnik aktivan oko godinu dana, jos uvek ima namcora koji gundjaju zasto moraju da se unose ocene, izostanke a ipak odrade svoj deo posla. Programski paket koji mi imamo daje ocene u vise boja, crna boja usmena odgovaranja i aktivnosti na casu, plava boja kontrolni zadaci i crvena boja pismeni zad.
Ovo je vise zbog roditelja pa i zbog nas da bi se lakse snasli. Postoje i rubrike za opomene i zakljucne ocene.
Nismo svi azurni, dnevnik pored ocene unosi i datum kada je ocena unesena, uglavnom trudimo se da sto cesce unosimo ocene. Ja konkretno predajem vezbe iz informatike u bloku, nekada ucenici nemaju blok nastavu po tri nedelje pa nema ni ocena. Nekada u okviru jednog bloka dobiju 2 ili 3 ocene i onda ih unesem zajedno.
Roditelje u principu vise interesuju izostanci nego ocene, tu je vazno pravovremeno azuriranje izostanaka, ako se roditelji zale samo im se odstampaju i to hronoloski.
Voleo bih da vidim Ednevnik koji ste kreirali, ako mozete posaljite link.
Pozdrav Goranns.
darkok
22. 04. 2008., 11:46
Koliko mi je poznato elektronski dnevnik je trebao da bude sastavni deo EIS-a, i da uzima podatke iz baze koja je već unešena u EIS, ali ne znam zašto nije sastavni deo već se prodaje posebno???Ideja kao ideja je dobra,naročito pomoć odeljenjskim starešinama, mada uvek posoje tehnički problemi tipa unošenja ocena( naročito kod starijih kolega), sredjivanja izostanaka koji ne mogu da se ažuriraju na kraju nedelje jer postoji zakonski rok od 8 dana da se opravdaju izostanci itd.
vukasin
03. 05. 2008., 23:51
Ako se vec odlucimo da unosimo podatke o izostancima, onda se oni mogu unositi kumulativno (bez razdvajanja na neopravdane i opravdane). Taj podatak bi ionako trebalo da je poznat roditeljima. Naravno, bice i roditelja koji ce saznati da im je dete izostalo iz skole iz E dnevnika. Na zalost.
moja,nina
28. 05. 2008., 10:49
Jos jedno resenje e dnevnika srednje skole za ekonomiju, pravo i administraciju iz Beograda. Posto nisam prijavljeni korisnik, nisam u mogucnosti da pristupim ovom e dnevniku, ali cula sam da je bolje softversko resenje od e dnevnika jedne Novosadske firme koji je najrasprostranjeniji kod nas.
Link: http://www.skolaepa.com/log_obavestenje.php
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.