Staro 17. 08. 2008., 21:10
Zoran.Torbica Zoran.Torbica je offline
Administrator

Datum učlanjenja: Jan 2008
Smile Najava

17. avgust 2008. | 11:39 |
Izvor: Beta Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio početak projekta "giljotina propisa", nakon kojeg će prestati da važi trećina propisa.

"Biće ukinuti propisi koji komplikuju procedure i to će omogućiti lakše investiranje u Srbiji, pre svega privatnom sektoru", rekao je on agenciji Beta. Dinkić je ocenio da bi realizacija "giljotine propisa" trebalo da traje od 12 do 15 meseci.
Odgovorite uz citat
Staro 05. 11. 2008., 19:05
Zoran.Torbica Zoran.Torbica je offline
Administrator

Datum učlanjenja: Jan 2008
Smile Usvojena Strategija za reformu propisa

BEOGRAD | 21.10.2008.

(Beta)
Vlada Srbije usvojila je Strategiju za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa (SRP), koja će smanjiti birokratske procedure, objavljeno je u Službenom glasniku.
Kako se navodi, strategija, na osnovu koje će biti sprovedena "giljotina propisa", imaće šest faza, a trajaće do 30. juna 2010. godine.
Vlada Srbije trebalo bi da do isteka tog roka usvoji izmene i dopune propisa koje su dostavile nadležne institucije.
Cilj je da se van snage stave svi nepotrebni zakonski propisi, kao i da se tekstovi prikupljenih propisa uključe u Elektronski registar kako bi se poboljšala njihova dostupnost javnosti i olakšalo poslovanje preduzetnicima i kompanijama u Srbiji.
Kako je ranije procenjeno, u Srbiji postoji oko 15.000 različitih zakona, podzakonskih akata i propisa na republičkom nivou, od kojih bi jedna trećina trebalo da se ukine, a na taj način administrativni troškovi bili bi smanjeni za 25 odsto.
Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Vlada Srbije osnovala je i jedinicu za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa, čiji je zadatak rad na toj reformi i saradnja sa nadležnim službama.
Za rukovodioca imenovan je dipolomirani pravnik Andreja Marušić, za rukovodioca ekonomskog tima diplomirani ekonomista Branko Radulović, a za za rukovodioca pravnog tima diplomirani pravnik Đorđe Vukotić.
Odgovorite uz citat
Staro 05. 11. 2008., 23:17
miloscvj miloscvj je offline
Super Moderator

Datum učlanjenja: Mar 2008
Pošaljite poruku preko MSN za miloscvj Pošaljite poruku preko Skype™ za miloscvj

Bilo je i kranje vreme...

"... ako budem srećan da ostvarim samo neke od svojih ideja, biće to dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi da je to delo jednog Srbina ...''. - NIKOLA TESLA
Odgovorite uz citat
Staro 13. 03. 2009., 23:34
Predrag Acketa Predrag Acketa je offline
Iskusan član foruma

Datum učlanjenja: Apr 2008

Posetio sam sajt http://www.srp.gov.rs/srp/ , pa bih da iznesem neke svoje utiske i pitanja. Do petka 13.03.regulatorna tela SRP su u elektronsku bazu uneli 5380 propisa. Da li se pri unošenju propisa vrši neka trijaža? Ne znam koliki je ukupan broj propisa, ali mislim da je on verovatno ogroman, a i da sam proces unosa može poslužiti za neku prvu analizu. Pretpostavljam da uredbe u kojima se pominju razne Jugoslavije i druge nepostojeće države treba staviti u jedan koš i tako olakšati njihovo uklanjanje ili zamenu novim, primerenim novoj stvarnosti.

Drugi predlog je da se ona zakonska akta – propisi koji se traže kao obavezni uslov za priključenje Srbije Evropskoj uniji, odvoje da ne bi greškom nešto bilo ukinuto. Slično bi se moglo uraditi i za neke druge prioritete.

Mislim da se ovde radi o ogromnom poslu i da treba uključiti što više pravno stručnih ljudi koje treba platiti. Ne sme se dozvoliti da ova akcija bude kratkog daha i računati na entuzijazam i patriotizam. Jako je važan faktor vreme. Ako će giljotina propisa trajati 10 godina, onda je to 10 izgubljenih godina za razvoj Srbije. A to ima mnogo veću cenu od novca koji se potroši na motivaciju ljudi koji rade na ovom poslu.

Očigledno da je ažuriranje propisa u prošlosti rađeno bez nekog reda i preglednosti, što je dovelo do pravne šume u kojoj se ne snalaze ni najveći pravni eksperti. Prilikom donošenja novog propisa moralo bi se povesti više računa i napraviti mnogo detaljnija analiza već postojećih propisa, pa uz donošenje novog propisa odmah predlagati izmenu ili ukidanje već postojećih propisa koji se kose sa novim propisom. Ako se ubuduće ne bude tako radilo, giljotina propisa doneće samo privremeno olakšanje i kroz nekoliko godina trebaće nam nova giljotina. Samo ako se oformi savremen, smisleni skup propisa koji neće biti preobiman a opet pokrivaće sve ono što je bitno, vredeće poraditi na drugoj rak rani pravnog sistema, problemu neprimenjivanja propisa.

Poslednja izmena od Predrag Acketa : 16. 03. 2009. u 15:31
Odgovorite uz citat
Odgovori

Bookmarks

Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja